Rozgrzewające napoje z rumem

Na chłodniejsze dni.

Aromatyczny poncz

Reklama

Składniki na 4 porcje:
- 10 g świeżego imbiru,
- 1 laska wanilii,
- 1 kawałek cynamonu,
- 5 goździków,
- 5 ziaren kardamonu,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 pomarańcza,
- 1 cytryna,
- 50 g brązowego cukru,
- 0,5 l czerwonego wina,
- 0,25 l rumu

Przygotowanie:
Imbir obrać i pokroić w cienkie plastry, laskę wanilii przeciąć i umieścić w rondelku wraz z pozostałymi przyprawami. Z owoców ściąć skórkę tak, aby powstała spiralka. Sok wycisnąć. Sok skórkę i cukier dołożyć do rondelka z przyprawami i zalać winem. Gotować pod przykryciem na słabym ogniu ok. 30 minut. Przecedzić, dodać rum, rozlać do szklaneczek. Można dekorować spiralką ze skórki cytrynowej.

Czekolada rumowa

Składniki:
- tabliczka mlecznej czekolady (100 g),
- 0,5 l mleka,
- 125 g śmietany 36 proc.,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 4 łyżki rumu,
- 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Czekoladę zetrzeć. Mleko podgrzać, wsypać czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do szklaneczek nalać po łyżce rumu, wlać czekoladę, nałożyć bitą śmietanę i oprószyć kakao.

Dowiedz się więcej na temat: napoje | koktajle alkoholowe | czekolada

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje