Rożki brownie

Klasyczne ciasto trochę inaczej.

Składniki na 30 sztuk:

- 50 g gorzkiej czekolady,
- 170 g mąki,
- łyżka kakao,
- 50 g mielonych migdałów bez skórki,
- 30 g cukru,
- paczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- żółtko,
- 100 g masła,
- 100 g białej czekolady,
- 2 łyżki cukru pudru,
- cukrowe perełki do dekoracji

Przygotowanie:

Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, nieco przestudzić. Mąkę, kakao, migdały, cukier, cukier waniliowy, sól i żółtko umieścić w misce. Dodać masło w kawałkach i płynną czekoladę. Wyrobić przy pomocy robota kuchennego. Zawinąć w folię i odstawić na godzinę w zimne miejsce. Z ciasta formować rożki o długości ok 5 cm. i układać na wyłożonych papierem blachach.
Piec kolejno w 200 st. C przez ok. 10 minut. Wyjąć, ostudzić.
Białą czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Czekoladą i perełkami cukrowymi dekorować rożki. Część oprószyć cukrem pudrem.

Dowiedz się więcej na temat: ciastka | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje