Rożki szczęścia

Pod tą uroczą nazwą kryją się słodkie trójkąty z marmoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • kostka margaryny
  • 5 dag drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • jajko
  • 1 dag cukru
  • sól

Reklama

 

Dodatkowo:

  • 25 dag marmolady
  • białko jaja
  • cukier puder do posypania
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz do blachy


Przygotowanie:

Przygotuj ciasto: wlej do przesianej mąki ciepłą stopioną margarynę. Podgrzane mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem, dodaj do mąki. Wbij jajko, posól odrobinę ciasto i bardzo dokładnie wyrób, a następnie zawiąż czystą ściereczką i włóż do zimnej wody. Pozostaw do czasu, aż wypłynie na powierzchnię.

Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką, podziel na dwie części, każdą rozwałkuj do grubości około 1 cm. Krój nożem lub radełkiem oprószonym w mące na kwadraty o bokach 7-8 cm. Na środek każdego kwadratu połóż po łyżeczce marmolady. Posmaruj brzegi od środka białkiem, złóż każdy kwadrat po przekątnej i przyciśnij widelcem.

Ułóż rożki luźno na posmarowanej tłuszczem blasze, a gdy zaczną rosnąć, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz 25 minut. Upieczone i przestudzone rożki posyp przez sitko cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje