Rozmaitości w czerwonej papryce

To danie jest tak sycące, że wystarczy za cały obiad – nie będzie trzeba podawać zupy!

Składniki

  • 4 duże czerwone papryki
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • 80 g ryżu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidor
  • łyżka kremowego serka
  • jajko
  • 2 łyżki tartego sera typu parmezan
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • szczypta ziół prowansalskich, sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odsącz. Pomidor sparz, obierz i pokrój. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidor. Smaż jeszcze minutę, następnie dodaj mięso. Smaż, aż przestanie  być surowe. Dodaj pokrojony drobno boczek, podsmaż.  Następnie zdejmij patelnię z ognia, dodaj ryż, serek,  jajko (surowe) i posiekaną zieleninę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj. 

Reklama

2. Papryki przekrój wzdłuż lub w poprzek. Usuń  pesteczki. Papryki napełnij farszem, posyp serem. 


3. Naczynie żaroodporne natłuść, ułóż w nim papryki. Następnie do naczynia wlej 1/3 szklanki wody, całość przykryj folią aluminiową. Piecz w temp. 180 st. C przez pół godziny, po czym zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje