Rozmarynowa mieszanka z mięsem

Najlepszy pomysł na prosty i pyszny domowy obiad? Kurczak z warzywami! A wszystko to w towarzystwie aromatycznego rozmarynu i czosnku. Palce lizać!

Rozmarynowa mieszanka z mięsem
Rozmarynowa mieszanka z mięsem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Masło stop na małym ogniu. Poczekaj, aż przestygnie. Dodaj do niego sok z limonki, czosnek, tymianek, estragon, szczyptę soli i pieprzu. Mięso umyj i osusz. Posmaruj masłem z aromatycznymi dodatkami. 

2. Warzywa oczyść, opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Fasolkę pokrój na kawałki, marchewkę - w talarki. Wrzuć do lekko osolonego wrzątku, gotuj 1 minutę, osącz. Kalafior podziel na małe różyczki, skrop je 2 łyżkami oliwy smakowej. 

3. Mięso potnij w dość dużą kostkę. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą smakową. Nałóż mięso i warzywa, lekko przemieszaj. Obłóż porwanym rozmarynem. Przykryj (np. folią aluminiową) i piecz ok. 40 minut w 180 st. Odkryj naczynie i piecz potrawkę jeszcze 5 minut. 

Pomysły na dwa smakowite dodatki

Dzięki nim danie stanie się jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące - wystarczy za cały obiad! 

Kosteczki z kaszy jaglanej: 1/2 szkl. kaszy wypłucz, by straciła goryczkę. Zalej ją 1 szkl. posolonego wrzątku i zagotuj. Dodaj 1 łyżkę masła i gotuj, aż kasza wchłonie płyn i zmięknie. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i szczyptą granulowanego czosnku. Wyłóż na zwilżony półmisek. Ostudź i pokrój w kostkę. 

Krakersy cebulowe: 1 szkl. mąki wymieszaj z 4 łyżkami posiekanej prażonej cebulki oraz szczyptą: soli, pieprzu, cukru. Zagnieć z 2 łyżkami masła, podlewając zimną wodą. Ciasto rozwałkuj, pokrój na kwadraty. Piecz 7 minut w 200 st.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas