Różowe naleśniki po bretońsku

Przepis na różowe naleśniki po bretońsku, doskonale sprawdzi się na wakacyjne weekendowe śniadanie, lunchową przekąskę w upalne dni czy oryginalną kolację.

Naleśniki po bretońsku
Naleśniki po bretońskumateriały prasowe

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną i sól, wlewamy mleko, wodę oraz sok z buraka i 2 łyżki stopionego masła. Miksujemy całość, aż powstanie gładka masa bez grudek. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy masłem, wylewamy po chochli ciasta, rozlewamy na boki i smażymy naleśniki z obu stron. Co trzeci naleśnik smarujemy lekko patelnię masłem.

Na nieprzywierającej patelni przygotowujemy jajka sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem.  Na naleśniku układamy po plasterku sera i szynki, układamy jajko, zakładamy każdy z czterech boków i posypujemy szczypiorkiem.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas