Różyczki po bolońsku

Zdrowsza opcja tradycyjnej zapiekanki

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6–8 pomidorów
  • 50 ml czerwonego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • suszony majeranek
  • oregano i bazylia
  • sól, pieprz
  • 8 łyżek startego parmezanu
  • tłuszcz do foremek

Sposób przygotowania

1. Kalafior oczyść, umyj , podziel na różyczki i gotuj je 7-8 minut w posolonej wodzie. Wyjmij. Pomidory, sparz, obierz i oczyść. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Marchewki i seler obierz, pokrój w kostkę. 

2. Oliwę rozgrzej, wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij je. Dołóż marchewkę, seler oraz wołowinę. Smaż razem 5 minut. Dodaj wino i pomidory. Sos przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. 

3. Sos duś jeszcze 15 minut. Dodaj różyczki kalafiora. Przełóż do 4 natłuszczonych foremek. Posyp parmezanem. Piecz 30 min w 200 st. Udekoruj, np. bazylią. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje