Rukola ze śliwkami kalifornijskimi i truskawkami

Doskonała sałatka sezonowa.

Składniki:

Sałata:

  • opakowanie rukoli  
  • 8-10 śliwek kalifornijskich  
  • 6-8 świeżych truskawek   
  • 3 łyżki prażonych pestek dyni  
  • szczypta soli  

Reklama

Winegret na oleju lnianym:

  • 4 łyżki oleju lnianego  
  • 1 łyżka soku z cytryny  
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego lub lipowego  
  • 1 łyżka posiekanego tymianku  
  • sól do smaku  


Przygotowanie:


Pestki dyni przekładamy na suchą patelnię, prażymy ok. 5 minut. Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski lub ćwiartki, truskawki w talarki.Opłukaną i osuszoną rukolę przekładamy na talerz (misę), dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie i truskawki, posypujemy uprażonymi pestkami dyni.

Całość polewamy winegretem na oleju lnianym z tymiankiem.

Winegret na oleju lnianym z tymiankiem:
Świeży tymianek bardzo drobno siekamy, przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą soli i zalewamy łyżką oleju lnianego, mieszamy. Dodajemy pozostały olej lniany, sok z cytryny, miód wielokwiatowy, wszystko razem jeszcze raz mieszamy, doprawiamy solą do smaku.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje