Rulony z pieczenią i pieczarkami

Sycące i pyszne danie z mięsem

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • NALEŚNIKI:
  • 1 i 1/4 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mąki
  • NADZIENIE:
  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag pieczeni (schabu, karkówki, kurczaka, ew. mięsa z rosołu)
  • kawałek pora (tylko biała część)
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • DODATKOWO:
  • pieprz
  • sól
  • suszony tymianek
  • gałka muszkat.
  • olej do smażenia
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

1. Mleko wymieszaj z jajkami oraz mąką. Ciasto przypraw solą i gałką muszkatołową. Jeśli jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody. Odstaw pod przykryciem na ok. 10  minut. 

2. W tym czasie por oczyść, pokrój w plasterki. Pieczarki szybko opłucz pod bieżącą wodą. Wytrzyj do sucha, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć por i pieczarki. Smaż 5 minut.  Mięso zmiel. Dodaj do pora i pieczarek. Smaż kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Zdejmij z patelni. Przestudź. Wymieszaj  z musztardą i 2 łyżkami natki. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.

3. Patelnię ponownie rozgrzej, cienko smaruj olejem. Wylewaj małe porcje ciasta. Smaż cienkie naleśniki (zajmie to ok.  10 minut). Posmaruj je nadzieniem. Zwiń. Rulony polej jogurtem. Posyp resztą natki.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje