Rumiana lazania po polsku

Smaczna i sycąca.

Składniki - ciasto

  • 15 dag mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • po szczypcie curry i mielonej ostrej papryki
  • sól

Składniki - nadzienie

  • 30 dag mięsa z indyka
  • 2 ogórki kwaszone
  • 3/4 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 25 dag żółtego sera
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Ciasto: jajka rozbij - żółtka ubij z cukrem. Wymieszaj z mlekiem, przestudzonym masłem i koncentratem. Dodaj mąkę przesianą z curry, chili i szczyptą soli. Zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na 20 minut. 

2. Mięso umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem, np. ziołowym. Posmaruj cienko olejem, włóż do rękawa piekarniczego i upiecz w 180 st. przez 40 minut. Wyjmij, przestudź i pokrój na małe kawałeczki. 

3. W tym czasie zetrzyj ogórek (ze skórką) na grubych otworach  tarki i lekko odciśnij z niego sok. Zetrzyj cały ser. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i połową sera. Dopraw solą i pieprzem. Mięso wymieszaj z kukurydzą i ogórkiem. Usmaż duże naleśniki. Tortownicę wyłóż pergaminem. Układaj warstwami: naleśnik, mięso z dodatkami, starty ser. Zakończ naleśnikiem i polej go śmietaną. Zapiekaj w 160 st. przez 20 minut. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje