Rurki z kurczakiem i papryką

Danie dla miłośników dań makaronowych

Składniki

  • 20 dag makaronu rurki
  • 20 dag zielonego groszku
  • 2 czerwone papryki
  • 40 dag fileta z kurczaka
  • 30 dag twarogu

Składniki - przyprawy i dodatki

  • 2 jajka, 2 ząbki czosnku,
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron, zamieszaj i gotuj 3 minuty krócej niż podano w przepisie na opakowaniu. Ugotowany na półtwardo makaron odcedź i dobrze osącz na sitku. 

2. Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Mięso usmaż na oleju. Pod koniec oprósz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Papryki rozetnij, oczyść. Strąki umyj, pokrój w cienkie paseczki. 

3. Twarożek utrzyj z jajkami. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przygotowane wcześniej mięso i warzywa połącz z makaronem. Przypraw do smaku. Dołóż masę twarogową, przemieszaj. Przełóż do żaroodpornej formy. 

4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 30 minut. Dymki oczyść, cebulki i szczypiorek drobno posiekaj. Posyp wierzch gotowej zapiekanki. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje