Rustykalny placek z pesto

Smaczny i pożywny posiłek

Czas przyrządzenia: 65 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 op. kruchego ciasta do pikantnych tart
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 20 dag miąższu z dyni
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • 2 dymki
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • 10 dag łuskanych pistacji
  • 10 dag sera typu parmezan
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek natki
  • 1 małe opakowanie rukoli
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 15 dag sera owczego
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

1. Rukolę i natkę opłucz, osusz. Ser typu parmezan zetrzyj na tarce o małych otworkach. Czosnek obierz. Do blendera włóż 2/3 rukoli, natkę, czosnek, 3/4 pistacji i drobno starty ser. Wlej 100 ml oliwy, dodaj pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite, gęste pesto. 

2. Dymki oczyść, posiekaj. Miąższ dyni pokrój w kostkę. Pomidory suszone osącz z zalewy, pokrój drobno. Pomidorki koktajlowe umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem i poprzekrawaj na połówki. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w kostkę. Podobnie rozdrobnij umyte i oczyszczone obie papryki. 

3. Do dużej miski włóż: cukinię, dynię, 2/3 dymek, obie papryki, pomidory suszone i koktajlowe. Dodaj 1 łyżkę oliwy, posiekane igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

4. Ciasto rozwiń, placek ułóż na blasze pokrytej pergaminem. Posmaruj je pesto, pozostawiając wolne brzegi (ok. 5 cm). Na pesto wyłóż mieszankę warzywną. Posyp pokruszonym serem owczym. Brzegi ciasta zawiń na farsz. Wszystko skrop 1 łyżką oliwy z oliwek. Blachę wsuń do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 40 min. Posyp dymką, rukolą i posiekanymi pistacjami.  

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje