Ryba na zielonym posłaniu

Szpinak jakiego jeszcze nie jadłaś.

Składniki:

  • 80 dag filetu z łososia (ew. innej morskiej ryby)
  • 1 kg szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dag serka ricotta
  • 2-3 połówki suszonych pomidorów
  • oliwa i masło klarowane do smażenia

 Na piure kalafiorowe:

  • 1 kalafior
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml mleka 
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku

Przygotowanie:

Reklama

1. Filety opłucz, osusz, pokrój na porcje. Rybę posyp solą, pieprzem oraz papryką. Wstaw na godzinę do lodówki. Kalafior oczyść, ziemniaki obierz. Warzywa opłucz, ugotuj w posolonej wodzie.

2. Szpinak opłucz, osusz. Smaż 3 minuty na oliwie z klarowanym masłem. Dołóż serek, posiekane pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Duś kolejne 3 minuty. Rybę usmaż na maśle.

3. Kalafior i ziemniaki odcedź, utrzyj z masłem i mlekiem. Piure przypraw gałką. Rybę serwuj na szpinaku z dodatkiem piure. Przed podaniem udekoruj, np. śmietaną ze szczyptą curry i cieniutkimi paseczkami skórki cytrynowej.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje