Ryba po grecku (od 11. miesiąca)

Zastanawiasz się, jaką rybę może zjeść twoje dziecko podczas kolacji wigilijnej? Oto przepis na rybę po grecku, którą z pewnością polubi maluszek.

Tak przyrządzona ryba smakuje doskonale.
Tak przyrządzona ryba smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • filet z soli lub dorsza,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • ćwiartka selera,
  • 2 cm pora,
  • 1-2 pomidory bez skórki,
  • łyżeczka oliwy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • odrobina soli, pieprzu, cukru, słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszkę, pora i selera obierz i lub zetrzyj na grubej tarce, posiekaj, pomidory pokrój na cząstki. Filet obsmaż na rozgrzanej oliwie. Dorzuć warzywa, podlej wodą, duś po przykryciem, aż warzywa zmiękną, ryba rozpadnie się na kawałeczki, a pomidory roztopią się na sos.

Odkryj i odparuj potrawę, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku. Potrawa gotowa do podania na ciepło lub na zimno.

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas