Ryba w żółtym sosie

Z ryb słodkowodnych.

Składniki:

- 1 kg ryb - okoń, płotka,
- mały seler,
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki,
- 120 ml octu winnego,
- 2 cebule,
- 5 ziaren pieprzu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 listek laurowy,
- 2 cytryny,
- 10 dag rodzynek,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- sól, pieprz,
- kilka listków natki

Przygotowanie:

Ryby sprawić, podzielić na porcje, jeśli są małe to w całości. Z warzyw, przypraw i resztek ryby (głowy, płetwy) ugotować wywar. Przecedzić go, marchewkę zostawić. Do wywaru dodać ocet, rodzynki i pokrojoną w plasterki jedną cytrynę. Zagotować, a następnie włożyć rybę. Gotować ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć rybę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać cukier i połączyć z sosem, wymieszać, gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać ponownie rybę. Potrawę podawać z ziemniakami, udekorowaną marchewką, cytryną i natką pietruszki.
Czas przygotowania ok. 3 godzin
Przepis na 5 porcji

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | ryby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje