Ryba z warzywami (po 2. roku)

Dietetycy alarmują: Jemy za mało ryb. A przecież są skarbnicą kwasów omega, niezbędnych po prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dzisiaj w naszym przepisie będą składnikiem głównym.

Mięso z ryb jest najzdrowsze.
Mięso z ryb jest najzdrowsze. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 100 g fileta z ryby
  • 1/4 pęczka włoszczyzny
  • 2 łyżki zielonego groszku konserwowego
  • 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • 1-2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:

1. Jarzyny umyj pod bieżącą wodą, obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2. Warzywa włóż do wrzącej wody. Dodaj do nich zielony groszek i umytą, drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość ugotuj.

3. Do wywaru warzywnego delikatnie włóż pokrojoną na większe kawałki rybę. Dodaj przecier pomidorowy i masło.

4. Gotuj wszystkie składniki dotąd, aż ryba będzie miękka.

5. Rybę z warzywami podawaj z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas