Ryba zapiekana z oscypkiem i szpinakiem

Do zapiekanki najlepiej użyć dorsza, łososia lub pstrąga.

Składniki dla 4 osób:

  • 40 dag ryby, np. dorsza, łososia, pstrąga
  • 20 dag oscypka
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • olej lub oliwa
  • sól czosnkowa
  • pół cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz czarny sól

Reklama

1. Rybę umyj, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą czosnkową, pieprzem cytrynowym, odstaw do lodówki na godzinę. Oscypek pokrój w bardzo cienkie plastry. Szpinak umyj, osusz.

2. Naczynie żaroodoporne posmaruj oliwą. Rybę umieść skórą do dołu, na niej ułóż plastry oscypka i liście szpinaku. Całość możesz delikatnie związać sznurkiem, jeśli ryba składa się z mniejszych kawałków. Piecz w temperaturze 180°C 30 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Czas przygotowania: około godziny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje