Rzodkiewka w roli głównej

Smaczne i pełne witamin - rzodkiewki. Bez nich nie obejdzie się żadne wiosenne menu.

Sałatka z rzodkiewkami i pomidorem

Reklama

Składniki na 4 porcje:
- główka sałaty lodowej,
- pęczek rzodkiewek,
- czerwona cebula,
- duży pomidor,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 10 dag pieczarek.
Na sos:
- 3 łyżki oliwy, pieprz,
- 2 łyżki octu winnego,
- cukier,
- sól.
Na krem serowy:
- 15 dag śmietany 12-proc.,
- sól, łyżka ziół prowansalskich i posiekanej natki,
- 5 dag sera żółtego (startego),
- pieprz

Przygotowanie: Sałatę i pieczarki pokroić w paski. Rzodkiewki i pomidor pociąć w półplasterki, a cebulę - w piórka. Łodygi selera obrać z włókien, posiekać. Przygotować sos, polać nim sałatkę. Na koniec dodać sałatę i krem.
Czas przygotowania 15 minut

Sałatka z kapustą i szczypiorkiem

Składniki na 4 porcje:
- 1/2 główki białej kapusty,
- pęczek rzodkiewek,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- pęczek szczypiorku,
- pieprz,
- sól do smaku,
- 4 łyżki majonezu

Przygotowanie: Rzodkiewki umyć, pokroić w kostkę. Dodać osączoną kukurydzę. Szczypior i kapustę opłukać, posiekać. Warzywa wymieszać, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dodać majonez, na koniec udekorować.
Czas przygotowania 20 minut

Bomba witaminowa - wiosenny twarożek

Składniki:
- awokado,
- koperek,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- rzodkiewka,
- papryka (może być kolorowa), ogórek świeży,
- koszony,
- świeża bazylia, sól, pieprz, twaróg,
- jogurt naturalny Przygotowanie:

Zmiksować awokado, dodać drobno pokrojony koperek, pietruszkę, szczypiorek, rzodkiewkę, paprykę, półtłusty twarożek (może być chudy), wymieszać z jogurtem naturalnym, ale niekoniecznie. Wspaniale smakuje, można zjeść sam lub z pieczywem. Czas przyrządzania: 30 minut.

Chłodnik z kiełbasą

Składniki na 4-6 porcji:
- 1,5 l zsiadłego mleka,
- pęczek rzodkiewek,
- szklanka śmietany,
- 3-4 łyżki zmielonej papryki konserwowej,
- 8 dag cienkiej kiełbasy,
- 8 dag ogórków konserwowych,
- szczypiorek,
- sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: 1. Rzodkiewki opłukać, oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
2. Zsiadłe mleko roztrzepać ze śmietaną, Dodać zmiksowaną paprykę, rzodkiewki oraz pokrojone w słupki ogórki. Dołożyć paseczki kiełbasy oraz szczypiorek. Doprawić.
Czas przygotowania: 30 minut, 1 porcja: 525 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: sałatka | szczypiorek | sól | rzodkiewki | sałatki | chłodnik | rzodkiewka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje