Sakiewki z gulaszem karkowym

Wyglądają apetycznie!

Składniki 4 porcji

  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. kaszy mannej
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • olej

Składniki - nadzienie

  • 30 dag schabu karkowego
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka oregano
  • 10 dag żółtego sera

Sposób przygotowania

1. Nadzienie: mięso umyj i osusz. Pokrój na cienkie, małe paseczki. Wrzuć na rozgrzany olej i obsmaż. Mięso możesz też oprószyć szczyptą mąki pełnoziarnistej. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Dodaj do mięsa. Paprykę umyj, oczyść i pokrój na małe kawałeczki. Gdy cebula już się zeszkli, dodaj pokrojoną paprykę. 

2. Zmniejsz ogień, wsyp oregano, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj wszystko z keczupem. Podlej 2 łyżkami wody lub rosołu i duś pod przykryciem około 20 minut, aż mięso zmięknie. Trzymaj w cieple.

3. Jajka ubij trzepaczką lub mikserem. Wlej mleko, wodę oraz 2-3 łyżki oleju, najlepiej słonecznikowego. Mąki wymieszaj z kaszą manną, proszkiem i sporą szczyptą soli. Suche składniki dosypuj do mokrych, miksując cały czas. Ciasto ma mieć gęstą, ale spływającą z łyżki konsystencję. Odstaw na 40 minut. Usmaż naleśniki na suchej patelni. 

4. Ciepły gulasz wymieszaj ze startym serem. Na każdy naleśnik połóż porcję gulaszu. Zawiń je jak sakiewki. Zwiąż końce gałązką koperku lub szczypiorku. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje