Sałatka

Z rukolą, roszponką i botwinką.

Składniki na 4-5 porcji:

Reklama

- 1 żółta papryka
- 2 pomidory
- 1 biała cebula
- po garści: rukoli, roszponki, listków szpinaku i botwinki
- mała sałata masłowa
Sos:
- 2 łyżki octu balsamicznego białego
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka tabasco
- łyżka miodu
- ząbek czosnku, sól

Przygotowanie:

1. Opłukać liście sałaty, roszponki, rukoli, szpinaku i botwinki. Osuszyć. Pomidory pokroić na cząstki. Oczyszczoną paprykę pociąć w paseczki. Obrać cebulę i pokroić w talarki. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać w dużej salaterce.
2. Przygotować sos: ocet balsamiczny utrzeć na gładko z miodem i tabasco oraz szczyptą soli. Bezpośrednio do sosu wcisnąć (miażdżąc w prasce) czosnek. Następnie stale ucierając widelcem dodawać małe porcje oliwy (powinien powstać sos w konsystencji przypominający rzadki majonez). Na koniec ewentualnie doprawić solą. Składnik sałatki skropić sosem, lekko przemieszać i natychmiast podawać.
Czas przygotowania: 15 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie! Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: sałatka | sałatki | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje