Sałatka arbuzowa na rukoli

Wyjątkowo orzeźwiająca.

Składniki:

  • 1/2 kg dojrzałego arbuza
  • 15 dag sera typu feta
  • 1 czerwona cebula
  • 20 dag czerwonych pomidorów kiściowych
  • 10 dag żółtych pomidorków kiściowych
  • garść rukoli
  • pół szklanki oleju, cytryna
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Z arbuza odkrój skórę, miąższ pozbaw pestek. Pokrój go w dużą kostkę. Jeśli masz więcej czasu, za pomocą specjalnej łyżeczki możesz wydrążyć z arbuza dekoracyjne kulki.

Reklama

2. Ser typu feta osącz z zalewy, pokrój w kostkę lub rozdrobnij w palcach. Czerwoną cebulę obierz, potnij w cienkie krążki albo w pióra.

3. Pomidorki (czerwone i żółte) opłucz starannie pod bieżącą wodą, osącz na sicie, a potem przekrój na połówki. Liście rukoli prze -bierz, opłucz i osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym.

4. Na dużym półmisku układaj warstwami listki rukoli, połówki kolorowych pomidorów, kostki arbuzowe, fetę oraz cebulę. Przygotuj sos z oleju oraz soku wyciśniętego z cytryny. Dopraw go do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polej sałatkę. Od razu podawaj na stół.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje