Sałatka całoroczna - owocowa - Maciej Kuroń

2 obrane pomarańcze; 1 obrany grejpfrut; 3 banany; 3 owoce kiwi; 2 plastry ananasa (może być z puszki); 5 g rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie; sok z połowy cytryny; 2 kieliszki likieru bananowego lub pomarańczowego.

Z pomarańczy i grejpfruta usuwamy pestki i białe włókna. Owoce kroimy w kostkę. Banany i kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Plastry ananasa kroimy w ósemki. Dodajemy odsączone rodzynki. Składniki mieszamy w szklanym naczyniu. Polewamy likierem i delikatnie mieszając zakwaszamy sokiem z cytryny. Przed podaniem na 2-3 godziny wstawiamy do lodówki.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: sałatki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje