Sałatka gruszkowa do mięs i ryb

Lekka i smaczna.

Składniki:

  • 20 dag liści rukoli
  • 3 duże gruszki
  • sól
  • 5 dag sera typu parmezan
  • 4-5 łyżek oliwy, cukier
  • 1-2 łyżki ciemnego octu winnego
  •  pieprz
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Przygotowanie:

1. Liście rukoli przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, odetnij ogonki. Listki osusz w specjalnej wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku kuchennym. W razie potrzeby, porwij palcami na mniejsze kawałki.

Reklama

2. Gruszki wyszoruj, pozostaw ze skórką. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój owoce na kawałki. Parmezan zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszaj rukolę, gruszki oraz parmezan.

3. Oliwę utrzyj razem z octem winnym oraz solą, pieprzem i cukrem do smaku. Pestki słonecznika wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumień. Sałatkę polej przygotowanym sosem i posyp pestkami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje