Sałatka kebab - gyros

Smakuje jak najlepsza przekąska, łączy zalety pysznego dania a'la gyros i pożywnej sałatki wieloskładnikowej. Można ją nawet zaserwować na obiad, zastąpi drugie danie.

Imprezowa klasyka sprawdzi się też jako danie "codzienne"
Imprezowa klasyka sprawdzi się też jako danie "codzienne"INTERIA.PL

1. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Obsypujemy mięsne kawałki obficie przyprawą kebab-gyros i odstawiamy na ok. 30 minut.

2. Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy dwie łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, pół łyżeczki soku z cytryny, szczyptę pieprzu, łyżkę keczupu (można więcej - wg preferencji) oraz rozgniecione ząbki czosnku.

3. Pomidory, ogórek, cebulkę kroimy drobno, kapustę szatkujemy.

4. Mięsne kawałki smażymy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Gdy będą gotowe, odstawiamy je do ostygnięcia.

5. Pokrojone warzywa i ostudzone mięso umieszczamy razem w większej misce, zalewamy sosem i starannie mieszamy, sałatkę chłodzimy przed podaniem. Możemy też układać poszczególne składniki warstwowo.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas