Sałatka, która pokona wiosenne zmęczenie

Po zimie, a tuż przed wiosną czujemy się nie tylko ospali, ale wręcz pozbawieni energii. Dlatego w ten trudny czas trzeba się wspomagać wartościową dietą, np. bogatą w oleje roślinne i mikroelementy. Aromatyczna sałata jagnięca z awokado i fenkułem sprawdzi się znakomicie.

Sałatka wiosenna
Sałatka wiosenna123RF/PICSEL

Sałata jagnięca początkowo uznawana była za nieprzydatny chwast, który występował w uprawach zbóż w Europie. Jest to roślina niewyróżniająca się - liście są małe (niewiele więcej niż rozmiar kciuka), rosnące w pęczkach, a pojedyncza nisko położona rozeta ma średnicę kilku centymetrów. Rośnie dość wolno. Z czasem sałata jagnięca została doceniona, znajduje miejsce w menu wielu znakomitych restauracji, jako ultra-zdrowy, niskokaloryczny składnik.

Z kolei awokado, dlatego nadaje się na zdrowotną sałatkę, gdyż w swoim składzie zawiera 20-30 proc. tłuszczów. Jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), które regulują stężenie "złego cholesterolu" LDL, podwyższając jednoczenie stężenie "dobrego" cholesterolu HDL. Oprócz tłuszczów awokado jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości). Znajdziemy także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Z substancji mineralnych zawiera wapń, potas i fosfor. Jest również dobrym źródłem błonnika (6,3 g na 100 g owocu).

Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 150 g sałaty jagnięcej (jeśli jej nie mamy, możemy wziąć roszponkę), 3 awokado, 10 różowych rzodkiewek, 60 g orzechów włoskich, 1 szt. kopru włoskiego, sok z 2 cytryn, 1 grejpfrut, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżeczki sosu sojowego, pół łyżeczki od kawy kurkumy, pieprz.

Myjemy i odsączamy sałatę jagnięcą. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Grejpfrut obieramy i dzielimy na cząstki, pozbywając się białych błonek. Koper włoski myjemy i kroimy, zostawiając odrobinę samych drobnych listków do dekoracji. Obrane awokado kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy połową soku z cytryny.

Przygotowujemy sos. Mieszamy musztardę z sosem sojowym, sokiem z cytryny, kurkumą, pieprzem i oliwą z oliwek.

Sałatkę rozkładamy bezpośrednio na talerzach: najpierw sałatę jagnięcą, rzodkiewki, cząstki grejpfruta, koper włoski, plastry awokado, orzechy włoskie, polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy posiekanym koprem. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas