Sałatka owocowa

Na letnie przyjęcia.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

- 1 mały arbuz,
- 4-5 moreli,
- 2-3 kiwi,
- po 20 dag jasnych i ciemnych winogron,
- 20 dag malin,
- 20 dag borówek amerykańskich,
- 20 dag czereśni,
- 1 limonka,
- pół pęczka mięty,
- 1 kieliszek brandy,
- 3-4 łyżki cukru,

Przygotowanie:

1. Wszystkie owoce umyj, osusz. Arbuz przekrój na pół. Z miąższu półokrągłą łyżeczką powycinaj kuleczki, odrzucając pestki. Przy skórce pozostaw około 1 cm warstwę miąższu. 2. Wydrążone łupiny arbuza ponacinaj tak, aby powstał dekoracyjny wzorek. Wstaw do lodówki. Winogrona oderwij od gałązek. Obierz kiwi. Wydryluj czereśnie. Przebierz maliny i borówki. 3. Morele pokrój na połówki, usuń pestki, miąższ pokrój na cząstki. Kiwi potnij w półplasterki. Limonkę sparz, zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok. Dodaj cukier. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. 4. Wszystkie owoce przełóż do schłodzonej skórki arbuza. Sałatkę polej sokiem z limetki i alkoholem. Posyp posiekaną miętą. Przemieszaj. Ponownie wstaw do lodówki na około 3-4 godziny.

Lubisz sałatki? Wypróbuj też:

Dowiedz się więcej na temat: kiwi | sałatka | winogrona | sałatki | arbuz

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje