Sałatka paprykowa z indykiem

Dla miłośników sałatek makaronowych

Czas przyrządzenia: ok. 30 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 30 dag makaronu średnie spiralki
  • 40 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • po 1 strąku czerwonej i żółtej papryki
  • 2 dymki
  • 2 łyżki oleju

Składniki na sos

  • 1 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki startego chrzanu (ze słoika)

Składniki - dodatki

  • sól
  • pieprz
  • suszone zioła prowansalskie
  • cienki szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron, zamieszaj go. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8-10 minut. 

2. W tym czasie mięso opłucz, osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Obie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz,  pokrój w kosteczkę. Dymki oczyść, potnij w ukośne, grubsze plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso. Smaż je, mieszając, przez 8-10 minut. Zdejmij, wystudź. Na tym samym tłuszczu krótko podsmaż kostki papryki.  

3. Sos: jogurt połącz z sokiem cytrynowym oraz chrzanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

4. Makaron wymieszaj  z kawałeczkami indyka i dymkami. Dodaj podsmażoną paprykę. Składniki lekko oprósz solą oraz pieprzem, przemieszaj. Polej sosem chrzanowym. 

5. Szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Posyp nim gotową sałatkę

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje