Sałatka pomidorowo-rukolowa z czosnkowymi grzankami

Pyszna letnia przekąska.

Składniki:

Reklama

  • 150 g bagietki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 250 g czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych
  • 2 pęczki rukoli
  • 250 g sera mozzarella
  • 6 gałązek mięty
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:

Bagietkę pokroić na kromki. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażać kromki z obu stron na zloty kolor. Lekko posolić, zdjąć, natrzeć czosnkiem. Duże pomidory pokroić w plastry, małe przekroić na pół. Mozzarellę pokroić w plastry.

Z mięty oberwać listki. Połowę listków drobno pokroić, wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

W misce wymieszać pomidory, rukolę, pozostałe listki mięty i mozzarellę. Skropić 3 łyżkami oliwy i octem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę podawać z grzankami i dipem.

 


Czas przygotowania: 20 minut

Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal


Dowiedz się więcej na temat: sałatki | pomidory | rukola | czosnek

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje