Sałatka ryżowa w melonie

Zaskakująca!

Składniki:

  • 1 melon miodowy
  • 10 dag ryżu
  • 3-4 kawałki suszonych pomidorów
  • 2 duże plasterki gotowanej szynki
  • 3 łyżki zielonych oliwek
  • sól biały pieprz
  • mięta oraz kapary ze słoika do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ryż opłucz na sitku, osącz, przesyp do garnka. Zalej posolonym wrzątkiem. Gotuj go 20 minut do miękkości, odcedź, dobrze osącz. Odstaw do wystudzenia.

Reklama

2. Suszone pomidory osącz, 3-4 łyżki zalewy z pomidorów zachowaj. Pomidory oraz plasterki szynki pokrój na drobne kawałeczki. Melon umyj, wytrzyj do sucha, przekrój na pół. Półokrągłą łyżeczką wydrąż miąższ, formując przy tym kuleczki. Ew. miąższ wydrąż i pokrój go w kostkę.

3. Kawałeczki melona wymieszaj z zielonymi oliwkami oraz pozostałymi składnikami sałatki. Polej zalewą z pomidorów. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę nałóż do łupinek melona. Przed podaniem udekoruj ją kaparami oraz listkami mięty.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje