Sałatka sezamowo-szpinakowa

Z kuchni japońskiej.

Składniki na 6 porcji:

- 800 g liści szpinaku,
- sól,
- 5 łyżek sezamu,
- 2 łyżki jasnej pasty Miso,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2-3 łyżki mirinu,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Umyte liście szpinaku zanurzyć w osolonym wrzątku na 2-3 minuty, odcedzić, ostudzić. Ziarno sezamu uprażyć na patelni, odłożyć dwie łyżki, resztę zmielić. Zmielony sezam wymieszać z pastą miso, sosem sojowym, cukrem i przyprawą mirin. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, wmieszać do sosu. Szpinak rozdzielić na talerzyki, polać sosem, posypać pozostałym sezamem.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 410 kJ/98 kcal

Dowiedz się więcej na temat: sałatka | kuchnia japońska | sałatki | szpinak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje