Sałatka śliwkowo-pistacjowa z domowymi lodami Baileys

Wykwintny deser.

Składniki:

Reklama

  • 1 laska wanilii
  • 400 ml mleka
  • 200 g śmietany kremówki
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 75 ml likieru Baileys
  • 8 śliwek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • mięta do dekoracji
  • 4 rurki waflowe
Przygotowanie:

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ. Mleko, śmietanę i wanilię zagotować razem. Żółtka ucierać z cukrem  za pomocą robota kuchennego przez ok. 5  minut. Waniliową śmietankę przelać przez sitko i jeszcze gorącą dodać do żółtek. Dodać likier i ubijać w gorącej kąpieli przez 7-8 minut na gęstą kremową masę. Nałożyć ją do formy i wstawić na 6 godzin do zamrażalnika. Śliwki wypestkować, pokroić na kawałki, z cytryny ściąć cieniutkie paseczki skórki (zesty) za pomocą specjalnego skrobaka (zestera). Z połowy cytryny wycisnąć sok. Śliwki zmieszać z miodem, 1-2 łyżkami soku z cytryny i ok ¾ paseczków ze skórki, odstawić na 5 minut.  Dodać pistacje. Lody wyjąć z zamrażalnika, trzymać 3-4 minuty w temperaturze pokojowej, a następnie wykrawać gałki. Podawać z sałatką śliwkowo -pistacjową. Dekorować zestami cytrynowymi, miętą i rurkami waflami.

Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal

 

 

 

 


Dowiedz się więcej na temat: śliwki | lody

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje