Sałatka Waldorf

Nowojorska sałatka Waldorf została wymyślona pod koniec XIX wieku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, który był kierownikiem Sali Hotelu Waldorf. Przepis na sałatkę z jabłek i selera zamieścił później w swojej książce kucharskiej. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Nasza propozycja została urozmaicona również rodzynkami bursztynowymi.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 mały seler (do 150 g)
  • 50 g rodzynek bursztynowych np. Bakalland
  • 2 garści rukoli
  • 1 cebula dymka
  • 100 g orzechów włoskich np. Bakalland
  • Pieprz, sól

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Reklama

1. Obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoc mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiał. Seler na kilka sekund zanurzamy we wrzącej wodzie. Po wyjęciu kroimy go w słupki. Następnie myjemy dymkę i drobno siekamy. Wkładamy do szklanki rukolę, seler, jabłka i dymkę.

2. Mieszamy wszystkie składniki. Oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos: jogurt naturalny dodajemy do majonezu, polewamy sałatkę i mieszamy. Posypujemy rodzynkami i orzechami włoskimi.



materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje