Sałatka winegret - Maciej Kuroń

Pyszna sałatka.

2 główki sałaty (w zimie 4 główki ponieważ są wtedy mniejsze; dobrze jest użyć różnych rodzajów sałaty); 4 pomidory; 2 papryki; 1 cebula czerwona; 1 cebula biała; 100 g żółtego sera pokrojonego w kostkę lub startego na tarce; 300 g kukurydzy z puszki; 100 g różnych oliwek; 4 jajka ugotowane na twardo; 4 ząbki czosnku; 100 ml oliwy lub oleju; 50 ml octu winnego lub soku z cytryny; szczypta soli, szczypta cukru; świeże zioła: bazylia, mięta, melisa itp.

Reklama

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy palcami na drobne kawałki. Obrane ze skórki pomidory kroimy w cząstki, paprykę, po usunięciu gniazd nasiennych - w paseczki, cebulę w plastry, jajka w cząstki. Wrzucamy oliwki, kukurydzę i żółty ser. Czosnek najlepiej jest posiekać, utrzeć z solą i cukrem (lub przecisnąć przez praskę), połączyć z oliwą, octem winnym, solą i cukrem. Można dodać odrobinę gorącej wody i dokładnie wymieszać. Sosem zalewamy wymieszane składniki. Posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami. Przed podaniem na stół mieszamy raz jeszcze.

Do sałaty możemy jeszcze dodać tuńczyka z puszki, anchois, kawałki szynki lub pieczonego kurczaka. Możemy zmniejszyć ilość składników sałaty, jeśli jemy, tak jak Amerykanie, przed głównym daniem. Jeśli jemy jak Francuzi, po obiedzie - na deser - to wszystko zależy od tego, jak syty był obiad.

To, co ja Państwu proponuję, z powodzeniem może zastąpić danie główne.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

Znasz lepszy przepis?Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: sałatki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje