Sałatka winegret - Maciej Kuroń

Pyszna sałatka.

article cover
INTERIA.PL

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy palcami na drobne kawałki. Obrane ze skórki pomidory kroimy w cząstki, paprykę, po usunięciu gniazd nasiennych - w paseczki, cebulę w plastry, jajka w cząstki. Wrzucamy oliwki, kukurydzę i żółty ser. Czosnek najlepiej jest posiekać, utrzeć z solą i cukrem (lub przecisnąć przez praskę), połączyć z oliwą, octem winnym, solą i cukrem. Można dodać odrobinę gorącej wody i dokładnie wymieszać. Sosem zalewamy wymieszane składniki. Posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami. Przed podaniem na stół mieszamy raz jeszcze.

Do sałaty możemy jeszcze dodać tuńczyka z puszki, anchois, kawałki szynki lub pieczonego kurczaka. Możemy zmniejszyć ilość składników sałaty, jeśli jemy, tak jak Amerykanie, przed głównym daniem. Jeśli jemy jak Francuzi, po obiedzie - na deser - to wszystko zależy od tego, jak syty był obiad.

To, co ja Państwu proponuję, z powodzeniem może zastąpić danie główne.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas