Sałatka wiosenna

Starszakowi możesz zaproponować taką oto sałatkę. Warto wiedzieć, że jajka przepiórcze są zdrowsze od kurzych - mają bowiem większą zawartość składników odżywczych.

Do sałaty dodaj pozostałe składniki.
Do sałaty dodaj pozostałe składniki. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 8 jajek przepiórczych (mogą być 4 kurze, jeżeli ktoś woli)
  • mieszanka sałat
  • 1/2 ogórka wężowego
  • kilka gałązek kopru
  • 1 mała marchewka
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

1 Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić na pół. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Marchewkę i ogórka pokroić obieraczką do warzyw w cieniutkie paski.

2. Zrobić sos: rozetrzeć musztardę z sokiem z cytryny, wlać powoli olej, ciągle mieszając, na koniec doprawić solą i pieprzem. W salaterce ułożyć składniki sałatki. Polać obficie sosem.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas