Sałatka z awokado

Dodatek awokado sprawi, że danie będzie efektowne i bardzo odżywcze.

Warto jeść awokado
Warto jeść awokado123RF/PICSEL

Pierś indyka oczyść i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj pastę curry oraz sos rybny i ostrygowy. Do pikantnej mieszanki dołóż mięso i dokładnie wymieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i obsmaż na nim kawałki indyka.

Przygotuj sos do awokado. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Do miseczki wyciśnij sok z dwóch limonek. Wsyp cukier i dokładnie wymieszaj, aby kryształki cukru zupełnie się rozpuściły. Następnie dodaj sól, oliwę, a na koniec drobno posiekany szczypiorek.

Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę (najlepiej wbij w nią nóż i delikatnie przekręć). Miąższ możesz naciąć jeszcze w owocu i wyjąć go łyżką stołową. Inny sposób, to wyjąć miąższ ze skórki i dopiero wtedy pokroić w cienkie plastry. Ułóż je następnie na talerzu obok mięsa w wachlarz, zalej sosem limonkowym i posyp pieprzem.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas