Sałatka z Crostini

Wykwintna przystawka.

Składniki:

- 1 chlebek Ciabatta,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- 50 g orzeszków piniowych,
- 300 ml soku pomarańczowego,
- główka sałaty Lollo rosso,
- pęczek rukoli,
- pęczek bazylii,
- łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz,
- 16 plasterków włoskiej szynki Brassaola

Przygotowanie:

Ciabattę pokroić na 16 kromek. Porcjami obsmażać na złoto na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Osączyć na papierze kuchennym.
Orzeszki piniowe uprażyć na złoty kolor, zdjąć z patelni, ostudzić. Sok pomarańczowy gotować w małym naczyniu tak, aby połowa odparowała. Sałatę i rukolę potargać na kawałki, z bazylii oberwać listki. Sok pomarańczowy wymieszać z musztardą, dodać 5 łyżek oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Na Crostini kłaść po plasterku szynki. Sałatę, rukolę bazylię wymieszać z sosem, posypać orzeszkami. Podawać z Crostini.
Crostini - małe opiekane kromki z białego pieczywa
Brassaola - dojrzewająca wędlina wołowa z okolic Valtellina doprawiana, kminkiem i kolendrą
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2350 kJ/561 kcal

Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przystawki i przekąski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje