Sałatka z czerwonej kapusty

Samo zdrowie!

Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty (ok. 80 dag)
  • 2 małe marchewki
  • 1 mango
  • 5 łyżek białego octu winnego
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

1. Kapustę oczyść, wytnij głąb, oderwij 6 dużych liści, resztę poszatkuj. Posyp solą, ugniataj rękoma kilka minut, aż puszczą sok. Wtedy odłóż kapustę na ok. 30 minut. W tym czasie marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Mango umyj, miąższ odetnij od pestki, potem obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę wymieszaj w miseczce z mango oraz marchewką. 

2. Ocet winny oraz sok z pomarańczy utrzyj z solą i pieprzem. Dodaj miód i oliwę. Ubij sos winegret. Polej nim rozdrobnione warzywa. Wymieszaj je i odstaw sałatkę na 30 minut, by smaki się przeniknęły. Podawaj w odłożonych liściach kapusty.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje