Sałatka z fetą i szpinakiem

Szybka i smaczna.

Składniki:

  • 20 dag liści szpinaku
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 gruszki
  • 15 dag sera typu feta
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 5 łyżek oleju
  • po 2 łyżki musztardy i miodu, cytryna
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Małe liście szpinaku (ewentualnie mieszanka sałat ze szpinakiem i botwiną) przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, a potem osusz na sicie. Boczek pokrój w bardzo drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i wysmaż na skwarki.

Reklama

2. Umyte i osuszone gruszki podziel na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ser osącz, pokrusz. Orzechy zrumień na suchej patelni.

3. Na talerzu rozłóż szpinak i gruszki, posyp skwarkami z boczku, pokruszoną fetą oraz orzechami włoskimi. Przygotuj sos z oleju, musztardy oraz miodu. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polej sałatkę.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje