Sałatka z jabłkiem i pomarańczami

W sam raz na kolację!

Składniki

  • 2 winno-słodkie jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 30 dag sera np. Salami Serenada, nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
  • 20 dag chudej szynki
  • ulubione, różnorodne sałaty
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 suszone figi
  • 4 suszone daktyle
  • kieliszek aromatycznego alkoholu (brandy, nalewka)
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Rodzynki zalewamy brandy i zostawiamy na kilkanaście minut. Ser i szynkę kroimy w słupki jak frytki. Obrane jabłka kroimy w dość grubą kostkę, po czym skrapiamy je sokiem cytryny. Przy użyciu ostrego noża, wykrawamy skórki z pomarańczy, a następnie spomiędzy błonek wycinamy filety (lub dokładnie obieramy owoce i dzielimy je na cząstki), a z pozostałości wyciskamy sok i mieszamy go z majonezem. Figi kroimy w plastry, a daktyle wzdłuż, na połówki. Na talerzu rozkładamy sałaty, cząstki selera, a następnie ser i szynkę, po czym dodajemy rodzynki, daktyle i plastry figi. Skrapiamy sałatę sosem majonezowym. Sałatkę można przygotować z różnych sałat i dowolnych bakalii. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje