Sałatka z jajkiem, makaronem i warzywami

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 6

Składniki

  • 3 garście mieszanki sałat
  • 15 dag makaronu kokardki (można też użyć innego, np. penne)
  • 6 jajek
  • czerwona papryka lub 2 pomidory
  • 4 łyżki groszku zielonego konserwowego
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • pół ząbku czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotuj na twardo, schłodź. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź, schłodź. Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Jaja pokrój na ćwiartki. Śmietanę, jogurt i majonez wymieszaj, dodaj przeciśnięte przez praskę pół ząbku czosnku, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Możesz trzymać w lodówce.
2. W dużej misce układaj sałatę, ugotowany makaron, paprykę, jajka, posyp zielonym groszkiem. Przed podaniem polej sałatkę sosem.
3. Do tej sałatki możesz przygotować grzanki posmarowane czosnkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje