Sałatka z melonem i truskawkami

Idealne propozycja na letni lunch

Składniki

  • główka sałaty
  • kalarepka
  • melon
  • 25 dag truskawek
  • garść ulubionych kiełków
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos

  • 50 ml oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżeczka świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Umyte i osuszone liście sa- łaty porwij. Kalarepkę umyj, obierz, pokrój. Melona obierz i pokrój. Możesz wycinać z niego kulki łyżeczką do lodów. 

2. Z umytych truskawek usuń szypułki, pokrój je na połówki lub ćwiartki. Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, świeżą bazylię drobno posiekaj, dodaj oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę, dokładnie wymieszaj. Do dużej miski przełóż sałatę, kalarepkę, melona i truskawki. Posyp kiełkami. Całość zalej sosem i dokładnie wymieszaj. 

3. Sałatkę możesz przygotować kilka godzin wcześniej i schłodzić w lodówce.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje