Sałatka z młodych ziemniaków, zielonych szparagów i pomidorów koktajlowych

Z sosem bazyliowo-cytrynowym i mini-kotletami.

 Składniki:

Reklama

  • 800 g młodych ziemniaków
  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki octu winnego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 6 łodyżek bazylii
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 małe kotlety wieprzowe
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 100 g bułki tartej
  • 60 g sklarowanego masła
  • cytryna do dekoracji

 Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, wrzucić do wrzątku i gotować 20 minut. Przelać zimną wodą, poprzekrawać. Szparagi przygotować (odciąć zdrewniałe końce) i pokroić na kawałki. Ze skórki cytryny ściąć wiórki. Z połowy cytryny wycisnąć sok. Ocet, bulion, pół łyżeczki soli, pieprz, miód i skórkę z cytryny wymieszać, zagotować. Dodać szparagi i gotować 3 minuty. Dodać olej i pokrojone listki bazylii. Pomidory poprzekrawać i razem ze szparagami dodać do ziemniaków, wymieszać. Sałatkę odstawić na pół godziny. Kotlety rozbić, doprawić solą i pieprzem. Panierować w mące, jajku i bułce, smażyć na sklarowanym maśle. Osączyć z tłuszczu na ręcznikach kuchennych. Kotlety podawać z sałatką i kawałkami cytryny.


Dowiedz się więcej na temat: sałatka | ziemniaki | schab

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje