Sałatka z papryki i kukurydzy

Najlepiej smakuje ze świeżą kukurydzą.

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 strąki czerwonej papryki
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 cebula
  • 20 dag pomidorów kiściowych
  • garść roszponki, czosnek
  • 5 dag sera feta
  • po 2 łyżki majonezu i jogurtu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Kukurydzę odlej z zalewy, przelej na sicie zimną wodą i pozostaw do osączenia. Strąki papryk opłucz, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę.

Reklama

2. Ogórek wyszoruj, pozostaw ze skórką. Pokrój w kostkę zbliżoną wielkością do papryki. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Umyte i osuszone pomidory kiściowe pokrój na połówki lub ćwiartki.

3. Roszponkę przebierz. Opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij korzonki. W dużej salaterce umieść posiekaną paprykę, osączoną kukurydzę, ogórek, cebulę, pomidorki oraz roszponkę, całość wymieszaj starannie.

4. Przygotuj sos. Ser feta osącz z zalewy, posiekaj drobno lub rozdrobnij w palcach. Utrzyj w miseczce razem z 1-2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dalej ucierając, dodawaj majonez oraz jogurt naturalny. Powstały sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem (jeśli będzie za gęsty, możesz go rozrzedzić mlekiem). Polej sałatkę.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje