Sałatka z pieczonymi batatami, jarmużem, śliwką kalifornijską na kaszy gryczanej niepalonej

Żyjąc w ciągłym pośpiechu często nie mamy czasu na przygotowanie zdrowych posiłków do pracy. Jednak gotowanie nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni. Dietetyczka Barbara Dąbrowska swoją historią kulinarną, pochodzącą z e-booka kulinarnego „Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii”, udowadnia, że można gotować szybko, smacznie i zdrowo.

Czas przyrządzenia: 10 minut + pieczenie/gotowanie 20 minut

Składniki

  • 2 małe bataty słodkie ziemniaki (każdy po około 200g),
  • 6 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich
  • 8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (120g)
  • 2 garści surowego jarmużu
  • 50 g sera feta w kostce (4 płaskie łyżki)
  • Garść pistacji (15 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki hummusu (30g)
  • Sok z limonki/cytryny
  • Sól gruboziarnista, pieprz, oregano

Sposób przygotowania

Przygotuj poprzedniego dnia wieczorem

Reklama

Bataty obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą i wyłóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piecz około 20 minut na środkowej półce w temp 200 stopni. W czasie pieczenia ugotuj kaszę gryczaną niepaloną na sypko zgodnie z zaleceniami producenta (przeważnie około 20 minut). Ugotowaną kaszę i upieczone bataty przechowuj do rana w lodówce. Śliwki kalifornijskie pokrój w małe paseczki i odłóż do lodówki w salaterce. Pistacje posiekaj i zostaw na talerzyku.

Przygotuj rano

Czas przygotowania: 5 minut

Wymieszaj w misce bataty, kaszę gryczaną, jarmuż i gotowy hummus. Dodaj śliwki kalifornijskie, pistacje oraz ser feta. Całość skrop sokiem z limonki/cytryny, przypraw solą, pieprzem i oregano. Sałatkę przełóż do lunchboxów. 

Tip dla mięsożerców: Zamień fetę na paseczki

grillowanej piersi z indyka.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje