Sałatka z rukolą i parmezanem. Doskonała na lato

Sałatka z rukolą z dodatkiem świeżych pomidorów i parmezanu idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla. Rukola to jedna z sałat, która świetnie komponuje się z różnymi warzywami, a szczypta parmezanu tylko podkreśli jej wyjątkowy smak.

Sałatka z rukolą i parmezanem oraz pomidorami i cukinią pasuje do potraw przygotowanych na grillu
Sałatka z rukolą i parmezanem oraz pomidorami i cukinią pasuje do potraw przygotowanych na grillu123RF/PICSEL

Sałatka z rukolą i parmezanem: przygotowanie

Pomidory, sparzyć wrzątkiem i przekroić na pół każdy. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie krążki. Rukolę umyć, otrząsnąć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu.

Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem, wmieszać 3 łyżki oliwy, dodać orzeszki.

cukinię umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć na złoty kolor na jednej łyżce oliwy z oliwek.

Pomidory, cebulę, rukolę i sos wymieszać. Sałatkę nakładać na talerzyki, posypać starym parmezanem.

Sałatkę z rukolą i parmezanem Podawać z grzankami z ciabatty.

***

Lubisz sałatki i szukasz innych inspiracji? Sprawdź te przepisy: 

Sałatka kalafiorowa z nowalijkami, to pomysł na przemycenie warzyw do codziennego menu.

Sałatka z burakiem i mozzarellą, to doskonałe połączenie sera i warzyw, 

a orzeźwienie w letni dzień przyniesie sałatka z ananasem.

***
Zobacz również:


"Ewa gotuje": Indyk jak burger z batatemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas