​ Sałatka z soczewicą i makaronem

Zdrowa i smaczna.

Składniki na 6-8 porcji:

  • 500 g makaronu
  • sól
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 4 czerwone cebule
  • 8 łyżek octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy
  • 8 łyżek oleju
  • 200 gram roszponki
  • 100 g parmezanu

Reklama

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Soczewicę wsypać do wrzątku i gotować ok. 12 minut, odcedzić. Wymieszać makaron i soczewicę. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Ocet podgrzać, dodać cebulę, doprawić, solą, pieprzem i cukrem. Zdjąć z ognia i wmieszać musztardę oraz olej. Jeszcze ciepły sos wlać do makaronu, wymieszać i odstawić na pół godziny. Roszponkę wymyć, a ser zetrzeć i dodać do sałatki.

Dowiedz się więcej na temat: makaron | soczewica | sałatka | Sałatka z soczewicą i makaronem

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje