Sałatka z truskawek i awokado

Wykwintna propozycja na letnie przyjęcia.

Składniki na 4 porcje:

- 2 małe sałaty rzymskie, - 500 g truskawek,
- 2 małe awokado,
- sok z połowy cytryny,
- 125 g pieczarek,
- 1 papryczka chilli,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- sól, cukier,
- 4 łyżki oleju,
- 20 g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Reklama

Umytą sałatę pociąć w paski, truskawki pokroić na ćwiartki. Awokado przeciąć, wyjąć pestkę, zdjąć skórkę, a miąższ pokroić w plasterki i skropić cytryną. Pieczarki pokroić w bardzo cienkie plasterki. Z chilli wyciąć gniazdo nasienne, resztę pokroić w małe kawałki. Ocet doprawić solą i cukrem, wmieszać olej. Sałatkę nakładać na talerzyki, posypać parmezanem. Do sałatki serwować przygotowany sos.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal

Dowiedz się więcej na temat: sałatka | truskawki | sałatki | awokado

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje