Sałatka z truskawkami i serem

Pomysł na lekką kolację.

Składniki:

  • 60 dag młodego szpinaku
  • 50 dag truskawek
  • 20 dag sera pleśniowego, (np. gorgonzola)
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 dag orzechów laskowych albo orzeszków piniowych

Na sos winegret:

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka wody albo octu owocowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

1. Orzechy laskowe upraż, usuń skórkę, posiekaj. Jeśli używasz orzeszków piniowych, wystarczy je zrumienić na suchej patelni i grubo posiekać.

2. Szpinak przebierz, oczyść, listki opłucz i dokładnie osusz (najlepiej na ściereczce albo w specjalnej wirówce do sałaty). Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój na kawałki. Żółty ser grubo zetrzyj lub pokrój w kosteczkę, a ser pleśniowy - pokrusz. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki wymieszaj w miseczce.

3. Oliwę ubij z wodą oraz przyprawami. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Sałatkę polej winegretem tuż przed podaniem. Lekko przemieszaj.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje