Sałatka z wędzonym łososiem i rzodkiewkami

Lekka, a jaka smaczna

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • główka sałaty
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 opakowania wędzonego łososia (w plastrach)
  • świeży ogórek
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos

  • ok. 50 ml oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania

1. Sałatę umyj, odwiruj lub osusz ją na papierowym ręczniku. Do słoika wlej oliwę, ocet, dodaj miód, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Słoik zakręć i kilka razy mocno potrząśnij, by składniki dokładnie się połączyły. 

Reklama

2. Ogórka umyj, nie obieraj, pokrój w cienkie plastry. Posól i popieprz, pozostaw na sicie, by ściekł nadmiar soku. Rzodkiewki pokrój w cienkie słupki. Kilka rzodkiewek ponacinaj dekoracyjnie, tworząc kwiatki. Pokrój łososia. 

3. Wszystkie składniki sałaty ułóż na talerzu, polej sosem. Przed podaniem schłodź. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje