Sałatka ziemniaczana

Pożywna sałatka na chłodne dni.

Składniki na 4 porcje:

- 750 g małych ziemniaków,
- 1 cebula,
- 250 g kiełbasy parówkowej,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa,
- 125 ml bulionu warzywnego,
- 5-6 łyżek octu,
- 100 g pomidorów koktajlowych,
- 50 g małych czarnych oliwek,
- 3 łodyżki natki pietruszki,
- 250 g Tzatziki

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć włożyć do wrzątku i gotować ok. 20 minut. Następnie odcedzić, obrać i poprzekrawać, umieścić w misce. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w słupki zmieszać z 2 łyżkami oliwy i przyprawą do gyrosu. 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę, wlać ocet i bulion. Przygotowany sos wlać do ziemniaków, wymieszać, odstawić na pół godziny. Na gorącą patelnię wsypać kiełbasę, przesmażyć, dodać do ziemniaków. Poprzekrawane pomidorki i oliwki, wmieszać do sałatki. Posypać posiekaną natką pietruszki, podawać z tzatziki.

Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | sałatka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje